London, [1717–1731].

Matthäus Seutter

London városa a római idők (Kr. u. 1. sz.) óta Anglia meghatározó települése. Nemzetközi jelentősége a 16. század második felétől, a tengeren túli gyarmatosítás időszakában formálódott ki. A város, amelyet a Temze folyó délnyugat-kelet irányban szel ketté, eredetileg a folyó északi partján jött létre (City of London), a déli parton fekvő Southwarkot 1550-ben csatolták a városhoz.

Seutter kiadványa a várost az új hidak építése és a szomszédos településekkel lezajló fokozatos egyesülés előtti állapotában mutatja be. Az alaprajzon és a látképen egyaránt a város centrumában a középkorban épült London-híd látható, amely a Putney-híd megépüléséig (délnyugaton, 1729-ben adták át) az egyetlen átkelőhely volt a Temzén – az akkori London vonzáskörzetében. A hídon lévő épületeket pár évtizeddel a térkép megjelenése után 1758 és 1762 között bontották le.

A szép színezésű mű vitorlás hajókkal teli látképi részén a város sziluettjét a Nagy Tűzvész (1666) után újjáépült város templomai uralják, középpontban a Christopher Wren (1632–1723) tervezte Szent Pál-székesegyház monumentális barokk épületével, amelynek építését nem sokkal a Seutter-i mű megjelenése előtt fejezték be (1675–1720).

A térkép rajzolója a nagy multú augsburgi Kraus-család tagja, Johann Thomas (1697–1775) volt, aki pályája kezdetén alkotta meg e művel a Seutter kiadó egyik legszebb várostérképét. Az alaprajzot és a látképet a Hannoveri-ház címere és egy részletes városleírás egészíti ki.