Belgrád 1717. évi ostromának térképe (1717)

Korszakunk utolsó háborúja a Velencei Köztársasággal szövetségben az ország maradék területének felszabadításáért és a balkáni térhódításért folyt. Az 1716–1718-as háború legkiemelkedőbb személyisége Savoyai Jenő herceg (1663–1736) volt, magyar részről pedig Pálffy János (1664–1751) tábornagy. Savoyai először 1716-ban Péterváradnál szétverte a török főerőt, majd elfoglalta az utolsó jelentős magyarországi török bázist, Temesvárt. 1717-ben aztán már Belgrád, azaz az egykori Nándorfehérvár falai előtt álltak a császári csapatok.

Az ostrom júniusban kezdődött, de hamarosan a török felmentő sereg megjelenése miatt az ostromlók két tűz közé kerültek. Kiterjedt védelmi vonalaik, melyek a térképen is megfigyelhetők, azonban lehetővé tették az ostrom megszakítás nélküli folytatását. A török támadást megelőzendő, Savoyai augusztus 16-án kitört táborából, és döntő vereséget mért Hadzsi Halil nagyvezír seregére. Másnap a vár védői feladták az erősséget.

A térkép a Heinrich Jonas Ostertag által kiadott, a háború menetét bemutató, Hungarisches Kriegs-Theatrum... című kötetben jelent meg; a nagyszámú térképmelléklet metszését is ő végezte.