Szentpétervár, 1744.

Matthäus Seutter

Az 1744-ben készített térkép az Orosz Akadémia 1741-ben megjelentett várostérképének hű másolata. A térkép a város jelentős részét elpusztító 1737-es tűzvész utáni újjáépítés kezdeti időszakában mutatja be a várost.

Az újjáépítési tervek az alacsony, áradásoktól veszélyeztetett Vasziljevszij-szigetről a város központját az Admiralitás szigetére tették át. Az új városközpont fő tengelyét két sugárút, a fasorokkal segélyezett Nyevszkij sugárút (32. sz.) és a Vozsnyeszenszkij sugárút (38. sz.) képezi, amelyek az Admiralitás épületénél találkoznak. A Vasziljevszkij-sziget nagy része viszont elhanyagolt állapotban van, csupán keleti csúcsán láthatók új épületek, így az 1724-ben alapított Akadémia épületeinek négyzetekkel jelölt sora. (85. sz.)

A térkép bal felső sarkába a birodalom és a város katonai és kulturális nagyságát kifejező allegória került a város címerén ülő cári kétfejű sassal és a szélső oszlopokat díszítő nagyméretű cári monogramokkal. Utóbbiak a városalapító I. Péternek és a várost 1732-ben ismét fővárossá emelő Anna Ivanovna cárnőnek (uralkodott 1730–1740) állítanak emléket.