Róma, [1724–1725].

Matthäus Seutter

Róma nem csupán a kereszténység fővárosa, de a kora újkori reneszánsz és barokk művészet és építészet egyik bölcsője és legszebb alkotásainak „szabadtéri múzeuma” is. Ezért a keresztény zarándokok mellett a művészet szerelmeseinek és a 17. század második felétől az európai ún. Grand Tour-on, a „Nagy Körúton” járó művészetbarátok egyik fő úti célja volt.

Matthäus Seutter szép látképes Róma-térképe elsősorban az ő tájékoztatásukat szolgálta, általános ismereteket összegez, képpel és szöveggel, a városról és annak történelméről.

A XIII. Benedek pápa (1649–1730; pápa: 1724–30) arcképével és címerével díszített, keleti tájolású mű a városnak utcák, terek, városfalak, városkapuk, paloták és kertek alkotta szerkezetét és a fontosabb ókori és keresztény épületeket madártávlatból bemutató térképe.

A térképszerkesztő a térképi információkat a város kerületeinek és az egyes kerületekben található templomoknak a táblázatával (bal oldalon), illetve a város történelmének és szerkezetének szöveges leírásával (jobb oldalon) egészítette ki.

A jobb alsó sarokban látható kis vázlatos térkép az ókori, ősi Róma topográfiáját mutatja, a hét dombot, amelyen – miként Seutter írja: „a világ teremtésének 3197. évében Romulus felépítette” az „Örök Várost”.