A Pó-alföld középső szakaszának térképe az 1734. évi hadműveletek eseményeivel (1734)
Matthäus Seutter

A lengyel örökösödési háború során az itáliai hadszíntéren a Habsburg Birodalom egyedül maradt, és szembe került a francia–spanyol–szárd szövetséges haderővel. III. Károly szárd–piemonti király a Milánói Hercegséget, V. Fülöp spanyol uralkodó szintén Milánót és Mantovát akarta, a franciák a térségben megelégedtek pusztán azzal, hogy a Habsburgok helyi befolyását gyöngíthették.

Dél-Itáliában az osztrákok helyzete katasztrofálisan alakult, az ellenfelek már 1734 első felében elfoglalták Szicíliát és Nápolyt, s még ebben az évben északon bevonultak Milánóba, majd tovább nyomultak Mantova ellen. Június 29-én az osztrák csapatok Parma közelében, San Pietronál vereséget mértek ugyan rájuk, de szeptember 19-én Guastallánál győzelmet arattak. Ennek ellenére az osztrák csapatoknak súlyos harcok árán sikerült megállítani az előrenyomulást, s hamarosan patthelyzet alakult ki.

A térkép, mely a neves augsburgi térképkiadó, Matthäus Seutter (1678–1757) keze munkája, az 1734. évi észak-itáliai hadszínteret ábrázolja Vigevano és Legnago között. A legfontosabb eseményeket melléktérképeken és szöveges magyarázattal ismerhetjük meg.