Károlyváros és környéke (1660 körül)

A négy folyó találkozásánál (Kupa, Korana, Mrežnica, Dobra) fekvő várost Habsburg Károly főherceg (1540–1590) alapította 1579-ben. A sakktáblaszerű utcahálózat a központi fekvésű főtérrel, a szabályos hatszög alaprajzú városfalak, sarkain a nagy kiterjedésű bástyákkal, nemcsak az ideális reneszánsz városképet testesítik meg, de a korszerű várvédelem alapvető elemeit is jelentették.

Martin Stier (1630–1669) császári hadmérnök 1657-ben kapta meg a parancsot, hogy mérje fel a stájer, a krajnai és a horvát erődítményeket. 1660-ban el is készült az igen részletes beszámolókat és számos térképet tartalmazó feljegyzés az uralkodó számára, mely nem csak az erősségek állapotának leírását, hanem a szükséges tennivalókat is tartalmazta.

Károlyvárosról feljegyezte, hogy a Stájerországot és Karintia egy részét is védő erőd igen rossz állapotban volt, hiányoztak a mellvédek, a bástyák szárnyai rövidek voltak, a falak teteje nem volt elég széles, az árok nem elég mély stb.

A kiállításon látható alaprajz feltehetően Stier munkájának felhasználásával készült, s néhány védelmi létesítmény tervezése kapcsán lehetett rá szükség.