Hága, [ca 1730].

Id. Gabriel Bodenehr

Hága városa a holland tartományi grófoknak a 13. század közepén épített vadászkastélya, az ún. Binnenhof körül alakult ki. A grófi székhelyből a burgundi hercegek uralmának időszakában (1432–1515) kormányzói székhely, majd az 1584-ben a spanyol királyságtól elszakadó új északi köztársaság kormányzati központja lett, ahol az új ország parlamentje, az ún. Staten-Generaal üléseit tartotta. Ma az ország hivatalos fővárosa Amszterdam, de Hága továbbra is az igazgatás centruma és a királyi család fő lakhelye.

A kisméretű látkép egy várostérképeket, látképeket, ország-, tartomány- és csatatérképeket tartalmazó atlasz lapja. Az atlaszt eredetileg a 17–18. század fordulóján az augsburgi kiadó Johann Stridbeck (1665–1714) jelentette meg. Stridbeck halála után két évvel (1716) árukészlete a család barátjához, gyermekeinek gyámjához Gabriel Bodenehrhez (1673–1765) került, aki a Stridbeck-atlaszok kiadását is folytatta.

A Hága-látkép eredeti forrása a neves amszterdami térképkiadónak, Joan Blaeu-nak (1599–1673) 1649-es látképe volt, amelynek tartalmát a Bodenehr alkotta látkép a városnak főleg a nyugati részén végbement változásaival egészítette ki. A metszet jobb felső sarkában látjuk a város címerét, a csőrében angolnát tartó gólyával. A címer bizonnyal arra a tóra utal, amely mentén a középkorban a grófi birtok, a Binnenhof, s így a város is kialakult.