Északnyugat-Franciaország és Délkelet-Anglia úthálózati térképe (1765)
Claude-Sidoine Michel

Az itt bemutatott térkép a L’indicateur fidéle ou Guide des Voyageurs, azaz a Megbízható útmutató, avagy utazók kalauza című atlasz lapja. A mű Párizsban jelent meg, Louis Charles Desnos (1725–1805) földrajztudós kiadásában. Az atlasz úttérképeit Claude-Sidoine Michel, a francia királyi csillagvizsgáló geográfusának saját úti élményei alapján készítették. A kimondottan az utazók számára készített mű lapjai az ország részterületeinek úthálózatát ábrázolják. Minden útmenti települést, egyházi épületet, malmot, szálláshelyet, igazságügyi intézményt, folyót, hidat, parkot, hegyet feltüntettek – egyszóval mindazt, amire egy utazás során szükség lehetett, vagy ami akadályt jelenthetett.

A kor szellemének megfelelően a pontos felmérések alapján készített térképeken gondos adatgyűjtésből származó, táblázatokba rendezett, az utazást segítő információk gazdag és igen részletes jegyzékeit is megtaláljuk.

Térképünk esetében a Párizs–London közti utazás lehetséges útvonalait láthatjuk szakaszokra bontva. A térkép szélein lévő táblázatok az utazók számára fontos kiegészítő adatokkal szolgálnak: így megtudhatták a bérkocsik indulási idejét, a naponta megtett út hosszát, az étkezési lehetőségeket napszakonként. Részletesen tárgyalja a csatornán való átkelést, valamint az egyes útvonalak közti eltéréseket is. A gyakorlatiasság a rövid leírásokban is megmutatkozik; ezekből megtudhatjuk, hogy a hosszú útra vállalkozók hol, milyen áron, mely társaságtól bérelhettek kocsit, vagy épp hol térhettek át egy másik útra. A mű sikerét jelzi, hogy az 1762-es első, a még csak Michel által jegyzett kiadását további hat követte, időnként csak néhány év eltéréssel, egészen 1785-ig.