Eichsätt, 1730.

Homann Örökösök

Eichstätt Bajorország északi részén fekvő kisváros, amely a késő középkortól a 19. század elejéig az önálló államisággal rendelkező Eichstätti Püspökség székhelye volt.

Az angolszász hittérítő, Willibald (700 körül–778/8) a 740 és 745 körüli években a mai belváros területén, az Altmühl folyó közelében, a mai dóm helyén kolostort létesített. A később ebből kinőtt püspöki székhely Frankföld, Svádföld és Bajorország határán a régió katolikus hitéletének egyik fő központja lett. Számos kolostor létesült a város közelében, és Willibald testvérének, a szentté avatott Walburgának (720–?) földi maradványait is a városba hozták, amely idővel jelentős zarándokhellyé vált.

A város fölé magasodó hegyen, az Altmühl jobb partján a 16. század végén, 17. század elején építették fel a Willibaldról elnevezett várkastélyt, a Willibaldsburgot, amely 1634-től a 18. század elejéig volt az eichstätti püspökök rezidenciája. A harmincéves háborúban ugyanis a protestáns svéd seregek 1634. február 12-én a mai óvárost, így az ottani Alte Hofot, a régi püspöki rezidenciát is elpusztították.

A 18. század elején megindult építkezések sorában, amelyek a város arculatát barokk stílusban teljesen átalakították, az 1700–1725-ös években építették újjá a középkori eredetű gótikus katedrális, a Dóm mellett az egykori püspöki rezidenciát. (A Dóm és a püspöki palota a térkép bal alsó sarkában láthatók.)

A szép látképes térképen közvetlenül a város felett elterülő bányák mutatják, hogy a város és környéke mészkő- és márványbányáiról is híres volt. A közelben található solnhofeni mészkő a 19. század elején feltalált új nyomdászati eljárás, a kőnyomtatás legfőbb anyagának, a nyomókőnek lett fő bányászati helye.

A térképet a megjelenésének évében alakult Homann Örökösök kiadó adta közre. A kiadó Johann Baptist Homann (1667–1724) kiadóvállalatának a fiatalon meghalt Johann Christophnak (1703–1730), Homann fiának a végrendelete nyomán lett örököse és folytatója. A 18. század legjelentősebb német térképkészítő és –kiadó vállalkozásaként 1813-ig működött.