Drezsnik 1788. évi ostroma (1788–1789)

A háború kezdetén elfogadott császári haditerv szerint a fősereg Belgrád ellen vonul, a szlavóniai hadtest Boszniába tör be, majd csatlakozik a fősereghez, a horvát hadtest pedig az Una folyó menti kis várakat keríti hatalmába, majd pedig fedezi a szlavóniai hadtest jobb szárnyát.

1788. február 9-én kapta kézhez a porta a hadüzenetet, de a hadműveletek már ezen a napon meg is kezdődtek. Beharnik ezredes még aznap intenzíven lövetni kezdte a Korana folyó menti Drezsnik (Drežnik Grad) várát, mely pár nap múlva, február 12-én meg is nyitotta kapuit az osztrák csapatok előtt. Visszafoglalása után a kis erődítmény betagozódott a határőrvidék védelmi rendszerébe, s az ogulini határőrezred helyőrséget helyezett el benne. Azon kevés település közé tartozott, melyek a békekötés után is császári kézen maradtak.

A térkép a Vollständige Geschichte des itzigen Krieges zwischen Oesterreich, Russland und der Ottomanischen Pforte von 1788 című műben jelent meg, metszője Lackner Ignác Károly, kiadója Sebastian Hartl (c. 1742–1805) volt.